İş Bulmak Lazım, Onun İçin Bir Belge Lazım, Bu Belge De Bana Hemen Lazım


Son zamanlarda mesaimin hatırı sayılır bir bölümünü bu ve buna benzer ilanları gördüğü anda, ÖZELİKLE ITEP sınavına girmek için maksimum 10 günü olan ve ‘Ne yapacağım ben şimdi?’ endişesiyle telefona sarılıp beni arayan ya da mesaj yollayan arkadaşlarıma harcamaktayım. Her ne kadar çalıştığım yaş grubu genç bir öğrenci kitlesini içermese de, yetişkin öğrencilerim bile, bu süre içinde sınava hazırlanmak üzere, kültürümüzün getirdiği standart Türk öğrenci sınav hazırlık psikolojisini henüz terk edemediği aşikâr ve kandırılmaya son derece müsait; bu bağlamda her türlü ‘eğitim simsarının’ eline düşmeye hazır bir kitle.

Uluslararası dil pasaportu sınavlarının genel yapısı

Tüm dillerde dil pasaport uygulaması bulunmaktadır ve dünyanın her yerinde gerek İş İngilizcesi, gerek Genel İngilizce, Hazırlık Atlama Sınavları, gerekse sektörel İngilizce bazında yapılan çeşitli sınavlar bulunmaktadır. Bu sınavların her biri kendine ait bir kelime bilgisi ve İngilizce seviyesi gerektirir. Uluslararası sınavlar, Türkiye’de uygulanan dil sınavlarının temel aldığı akademik kelime, okuma ve gramer bilgisinin aksine, tüm yabancı dillerin öğretiminde kullanılan 4 temel beceri üzerine yapılandırılır. (OKUMA_DİNLEME_YAZMA_KONUŞMA) .

Peki, sizce neden bu sınavların ITEP haricinde kalanları gramer gibi bir bölüm içermemektedir?

Ben sorunuzu hemen cevaplayayım. ITEP sınavı yukarıda ki ilanda gördüğünüz sınavlara ek olarak BEC sınavını da içine alan, soruları bu sınavlarının hepsinin karmasından hazırlanan, Türkiye’de ki şirketlere satılan, eh haliyle biraz da sizden olsun şeklinde pazarlanan bir sınavdır.
Neden bu sınavlar gramer gibi bir bölüm içermemektedir sorusuna gelince; aslında cevap oldukça basittir. Okuduğu ve dinlediğini anlayan, bunu sözel ya da yazılı olarak ifade edebilen kişi zaten doğal olarak gramer bilgisine sahiptir. Yani, bu sınavlardaki ölçülendirme, adayın gramer bilip bilmediği değil, dile ne kadar hâkim olup olmadığı üzerinden yapılır ve seviyesi bu hâkimiyete göre belirlenir.

 

Uluslararası dil pasaportlarına göre bir dili konuşmak ne demektir?

Bu sınavların neredeyse tümü boş zamanlarımızı nasıl geçirdiğimizden ya da ailevi ilişkilerimizden tutun da, eğitim, sağlık, politika, suç çevre, sosyoloji, psikoloji, teknoloji vb. gibi genel kültür bilgisini, bakış açısını içeren toplam 16 başlığı içerir. Yukarıda adı geçen sınavlara girmeyi planlayan herkesin öncelikle bu alanlarda kendi dilinde bir fikri olması ve fikri ifade edebilme becerisine sahip olması gerekmektedir. Böyle bir genel kültür bilgisinin öncelikle dünyada ve ülkemizde da olup bitenlerden sosyal medyada yayınlananın dışında da haberdar olarak edinileceği tartışılmaz bir gerçektir.

Bu sınavlarda aranılan puanların /seviyelerin karşılığı ne demektir?

Az önce de söz ettiğim gibi dile ne kadar hâkim olduğunuzu ölçen bu sınavlarda, şirketler ya da yurt dışındaki mastır/doktora programlarının belirlediği minimum puanlar, zaten dile hâkim, temel gramer ve kelime bilgisi ile ilgili herhangi bir problemi olmayan yani genel İngilizce ’ye minimum B1 seviyesinde hâkim olmayı gerektirir.

Genel İngilizce öğrenmek ile sınav İngilizcesi öğrenmenin arasındaki fark nedir?

Genel İngilizce dersleri, kişilerin kendilerinin dil öğrenme sebebine, ihtiyaçlarına ve ulaşmak istedikleri seviyeye bağlı olarak, dili karşı tarafı anlayacak ve kendini ifade edebilecek ölçüde dili kullanabilmeleri üzerine odaklanır.
Sınav İngilizcesi dersleri ise, girilecek sınavın niteliğine göre, kelime bilgisi ve sınava özgü strateji bilgisi üzerinde planlanır. Sanıldığının aksine; Kısa dönem ve uzun dönem dil öğrenme stratejisini geliştiren kişiler için bu hedef başlangıç seviyesinden itibaren konulabilen bir hedeftir.
Büyüklerimizin tabiri ile kıssadan hisse, küreselleşen dünyanın gerektirdiği iş ve eğitim koşulları eğitim sistemimizin üzerimizde bıraktığı,‘ BİR BELGE LAZIM, BU BELGE DE BANA HEMEN LAZIM’ anlayışı ile tamamen zıt bir ilinti içindedir. Kısa dönem ve uzun dönem kariyer planlarını buna göre yapan, yumurta kapıya dayanmadan önce, eğitim sistemimizin maalesef kanayan yarası olan İngilizce ile ilgili sorunlarını çözen bireyler ancak küreselleşen dünyada kariyer sahibi olabilecektir.

Henüz yorum yapılmadı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir